Ολοκληρωμένες υπηρεσίες για κατοίκους εξωτερικού
Στις μέρες μας, η φορολογία των κατοίκων του εξωτερικού αποτελεί ένα αρκετά πιο σύνθετο πρόβλημα, συγκριτικά με τα παρελθόντα έτη. Μέσα από την κοινή μας συνεργασία, εσείς μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτά που πραγματικά έχουν αξία για εσάς! Τα υπόλοιπα, τα αναλαμβάνουμε εμείς!
Στις μέρες μας, η φορολογία των κατοίκων του εξωτερικού αποτελεί ένα αρκετά πιο σύνθετο πρόβλημα, συγκριτικά με τα παρελθόντα έτη. Το λογιστικό μας γραφείο, κατέχοντας πολυετή εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα κατοίκων εξωτερικού, είναι σε θέση να σας προσφέρει τις πλέον αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες που αφορούν τα φορολογικά, φοροτεχνικά και περιουσιακά θέματα των κατοίκων εξωτερικού στην Ελλάδα, αλλά και των Ελλήνων που έχουν μεταφέρει την φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.
Μέσα από την κοινή μας συνεργασία, και έχοντας πλήρη κατάρτιση και εξειδίκευση σχετικά με την νομοθεσία των
κατοίκων εξωτερικού, αποκτάτε άμεση πρόσβαση σε εξατομικευμένες φοροτεχνικές
υπηρεσίες. Αναλαμβάνουμε την διεκπεραίωση των υποθέσεων σας, προσφέροντας ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών, που καλύπτουν το ευρύτερο φάσμα των φορολογικών σας υποχρεώσεων ως κάτοικος εξωτερικού.
Παρέχουμε πλήρη πληροφόρηση και καθοδήγηση σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχετε στην Ελλάδα. Ορισμένες από τις εργασίες που αναλαμβάνουμε για τους κατοίκους εξωτερικού, περιγράφονται ενδεικτικά από κάτω:
* Η πλήρης εκπροσώπησή σας στην Ελλάδα, μέσω της Υπηρεσίας Φορολογικού Εκπροσώπου (πρώην Αντίκλητος).
* Μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό
* Έκδοση ελληνικού ΑΦΜ
* Έκδοση κωδικών TaxisNet - Κλειδαρίθμου
* Έλεγχος & Αποστολή στοιχείων και δικαιολογητικών στο Τμήμα Διοικητικής & Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ.
* Έλεγχος & Αποστολή στοιχείων και δικαιολογητικών στο Τμήμα Συμμόρφωσης & Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της Δ.Ο.Υ.
* Σύνταξη και υποβολή Ετήσιας φορολογικής Δήλωσης Ε1
* Σύνταξη και υποβολή Δήλωσης Ε1 + Ε2 (Φορολογία Εισοδήματος & Μισθωμάτων)
* Άμεσος υπολογισμός και εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου
* Σύνταξη και υποβολή Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης Ε9 τρέχοντος φορολογικού έτους (Το έντυπο Ε9 δείχνει την περιουσιακή σας κατάσταση στην Ελλάδα. Εάν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτήν, όπως μία επέκταση του ακινήτου ή νέα καταμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων ή ακόμη και μία αλλαγή στον αριθμό παροχής ρεύματος, πρέπει να υποβληθεί εκ νέου)
* Τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων ακινήτων, υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, έκδοση πρόσθετου φόρου για τις υποβεβλημένες τροποποιήσεις και έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ τελευταίας πενταετίας
* Υποβολή και έκδοση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (Φ.Μ.Α.) κατά την αγορά ή την πώληση του ακινήτου σας
* Έκδοση και Αποστολή Ειδοποιητηρίου Πληρωμής ΕΝΦΙΑ τρέχοντος φορολογικού έτους
* Καταθέσεις Μισθωτηρίων Συμβολαίων Κατοικίας και Αγροτεμαχίων
* Έκδοση και Αποστολή Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων τρέχοντος φορολογικού έτους
* Πληρωμή και εξόφληση των φόρων σας (όπως ΕΝΦΙΑ, Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατόπιν μεταφοράς του ποσού σε δικό μας λογαριασμό)
* Απάντηση σε Φορολογικά και Φοροτεχνικά Ερωτήματα
* Ενημέρωση για Φορολογικά Θέματα και Υποχρεώσεις που σας αφορούν
* Διαχείριση Εκκρεμών Φορολογικών Υποθέσεων
Οι 10 πιο συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις
1. Πότε θεωρείται κάποιος κάτοικος εξωτερικού;
Βάσει του Ελληνικού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), που είναι σε πλήρη ισχύ μέχρι και σήμερα, ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, εφόσον έχει σε κάποια χώρα του εξωτερικού τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων. Επιπλέον, οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο βρίσκεται σε μια χώρα του εξωτερικού συνεχώς για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 183 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στην Ελλάδα, είναι κάτοικος εξωτερικού από την πρώτη ημέρα παρουσίας του εκεί.
2. Πότε είναι ο κάτοικος εξωτερικού υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης;
Υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης (Ε1) είναι οι κάτοικοι εξωτερικού μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. μόνο μία δευτερεύουσα κατοικία ή μόνο ένα επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Επομένως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, υποχρεούνται σε υποβολή ετήσιας φορολογικής δήλωσης μόνο για το πραγματικό τους εισόδημα που αποκτούν στην Ελληνική επικράτεια (όπως είναι το εισόδημα από τόκους, από ενοίκια, εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση γης ή/και ακινήτων, μερίσματα κλπ.).
Αντίθετα, δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα από πηγές Ελλάδας.
3. Μέχρι πότε είναι η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης κατοίκων εξωτερικού;
Γενικά, με εξαίρεση πολύ λίγες περιπτώσεις, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού (για την Ελλάδα φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού θεωρούνται μόνο αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταφοράς του ΑΦΜ τους στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού), έχουν την ίδια προθεσμία φορολογικής δήλωσης με όλους τους λοιπούς φορολογούμενους όπως αυτή ισχύει κάθε χρόνο.
4. Σε ποιο εισόδημα επιβάλλεται φόρος;
Ο φόρος επιβάλλεται μόνο στο εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και όχι στο εισόδημα που προκύπτει στο εξωτερικό.
5. Επιβάλλεται φόρος βάσει αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών ή δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων;
Ο φορολογούμενος υπόκειται σε εναλλακτική ελάχιστη φορολογία (δηλαδή φορολογείται βάσει τεκμηρίων), εφόσον αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία εάν ακολουθηθεί, ο φορολογικά κάτοικος εξωτερικού δεν διατρέχει κίνδυνο φορολόγησης βάσει αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και "άδικης" καταβολής φόρου.
6. Υπάρχει υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών και ποια είναι η διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας ή διαμονής;
Οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα (και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας), δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν κάθε έτος δικαιολογητικά στη Δ.Ο.Υ. όπου υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικοι αλλοδαπής, προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι όντως κάτοικοι εξωτερικού.
Όμως, οι φορολογούμενοι που ζουν στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας ή κατά την έκδοση του ΑΦΜ τους δεν δηλώθηκαν ως κάτοικοι εξωτερικού, θεωρούνται από τις ελληνικές φορολογικές αρχές ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Προκειμένου να διενεργηθεί η μεταβολή της φορολογικής τους κατοικίας, πρέπει να προσκομίσουν μία σειρά από δικαιολογητικά έγγραφα.
Ειδικότερα, τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι πλέον φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, κατά τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, και θέλουν να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση, εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών, στο Τμήμα Συμμόρφωσης & Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της Δ.Ο.Υ. (όπου είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας) μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα για την μεταφορά της φορολογικής τους κατοικίας, όπως ορίζουν οι εκάστοτε κείμενες διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας. Η εν λόγω αίτηση, μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα καθώς και με την έγκριση από το ανωτέρω τμήμα, προωθείται στη συνέχεια στο Τμήμα Διοικητικής & Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., προκειμένου να καταχωρισθούν στο υποσύστημα Μητρώου οι σχετικές μεταβολές.
7. Τι είναι ο ΕΝΦΙΑ - Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων;
O Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) είναι ένας φόρος κατοχής ιδιοκτησίας που επιβάλλει το Ελληνικό κράτος για την ακίνητη περιουσία. Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τα ακίνητα που υπάρχουν στην κατοχή σας (στο έντυπο Ε9) την πρώτη ημέρα του έτους. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια). Ο φόρος θεσπίστηκε το 2014, ενώ πριν το 2014, ο φόρος πληρωνόταν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιος φόρος και η εφορία τον μοιράζει σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ώστε να είναι πιο εύκολο να πληρωθεί. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, τον όροφο που βρίσκεται το ακίνητο (εάν είναι σε πολυκατοικία), το έτος κατασκευής του, την τιμή ζώνης της περιοχής του ακινήτου, την ηλικία των ιδιοκτητών κλπ.
8. Τι είναι ο φορολογικός εκπρόσωπος;
Ο φορολογικός εκπρόσωπος (πρώην αντίκλητος), είναι το φυσικό πρόσωπο που μεσολαβεί για την ενημέρωση του φορολογούμενου κατοίκου εξωτερικού, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του και για την παραλαβή των φορολογικών του εγγράφων.
Κάθε κάτοικος εξωτερικού (δηλαδή Έλληνας ομογενής, πολίτης της ΕΕ, πολίτης τρίτης χώρας κ.λ.π) που έχει ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), υποχρεούται να έχει φορολογικό εκπρόσωπο στην Ελλάδα. Ο φορολογούμενος (κάτοικος εξωτερικού) έχει την δυνατότητα να ορίζει όποιον φορολογικό εκπρόσωπο επιθυμεί. Το πρόσωπο το οποίο ορίζεται ως φορολογικός εκπρόσωπος, πρέπει υποχρεωτικά να είναι φορολογικά κάτοικος Ελλάδας. Υπάρχει ισχυρή σύσταση από τις Ελληνικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες και από την Ελληνική Φορολογική Αρχή, ο φορολογικός σας εκπρόσωπος να είναι ένας πιστοποιημένος λογιστής.
Το πρόσωπο, το οποίο έχει οριστεί φορολογικός εκπρόσωπος, δεν φέρει κάποια ευθύνη σχετικά με την εκπλήρωση ή όχι των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογούμενου κάτοικου εξωτερικού. Επίσης, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, με τον ορισμό του φορολογικού εκπροσώπου δε μετατίθεται η υποχρέωση του αλλοδαπού φυσικού προσώπου (κάτοικου εξωτερικού) για υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στον εκπρόσωπο.
9. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα, στην φορολογική τους δήλωση που κάνουν στην χώρα του εξωτερικού που κατοικούν (παγκόσμιο εισόδημα);
Το παγκόσμια εισόδημα δηλώνεται και φορολογείται στην χώρα όπου κάποιος έχει την φορολογική του κατοικία. Σαφώς και οι φορολογικά κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να δηλώσουν το εισόδημα που αποκτούν στην Ελλάδα στην χώρα όπου είναι φορολογικοί κάτοικοι και υποβάλλουν φορολογική δήλωση για το παγκόσμιο εισόδημα τους. Σε κάθε περίπτωση, και πάντα με την μελέτη των Σ.Α.Δ.Φ.Ε. (Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης Εισοδήματος), αφαιρούνται τυχόν φόροι που έχουν πληρωθεί στην Ελλάδα.
10. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, έχουν υποχρέωση να δηλώσουν στην περιουσιακή τους κατάσταση (Ε9) στην Ελλάδα, ακίνητα που κατέχουν στο εξωτερικό;
Όχι, στην ελληνική περιουσιακή κατάσταση (Ε9) πρέπει να δηλώσουν μόνο τα ακίνητα που έχουν στην Ελληνική επικράτεια.